Hollandse Kerkronen ReparatieKerkkroon

e

 

 Hollandse Kerkkronen Restauratie

 

Werkzaamheden Koperrestauratie Brink Haarlem

Het restaureren van koperen kroonluchters en kerkkronen.  

VormgietenPuur handwerk is de restauratie van koperen, eigenlijk is de juiste benaming messing want dat is de legering van koper en zink. Op zichzelf is koper namelijk rood van kleur. Delen van het te restaureren object zijn regelmatig versleten en moeten opnieuw worden gemaakt. Het messing wordt dan gegoten in een zandvorm, nog steeds zoals dit in de zeventiende eeuw ook werd gedaan. Daarna is een nieuw onderdeel ontstaan, maar het is nog ruw! Daarna begint het vakwerk van slijpen, polijsten en poetsen tot het onderdeel glimmend te voorschijn komt. Vooral het slijpen is erg lastig, probeer maar eens een mooie ronding te slijpen! Uiteindelijk moeten al deze onderdelen ook nog eens nauwkeurig op elkaar aansluiten.

 

GietenKoperrestauratie Brink Haarlem heeft een enorme ervaring! De medewerkers hebben hun kennis opgedaan bij Brink & van Keulen in Haarlem, een bedrijf met een enorme kennis op dit gebied. Helaas heeft Brink en van Keulen in het najaar van 2008 de laatste kroonluchters gemaakt voor de kerk in Edam. Deze kerkkronen zijn totaal nieuw gemaakt, want de oorspronkelijke waren gestolen uit de kerk. Gelukkig is de kennis van dit vak bewaart gebleven is Wim Brink verder gegaan met het bedrijf Koperrestauratie Brink Haarlem. Hier worden evenals bij Brink & van Keulen kerkkronen, kroonluchters, kandelaars en andere messing en koperen voorwerpen gerestaureerd of opnieuw gemaakt. Vanzelfsprekend wordt veel gewerkt voor kerken en aanverwante gebouwen, maar ook particulieren mogen rekenen op de service van Koperrestauratie Brink Haarlem.

 

Werkzaamheden

De werkzaamheden beperken zich niet alleen tussen de muren van de werkplaats. Vaak is het lastig de enorme kerkkronen te demonteren en later te monteren. De service van Koperrestauratie Brink Haarlem begint echter al op de locatie zelf. De kronen worden gedemonteerd en waar van toepassing word noodverlichting aangebracht. Na restauratie worden de kronen opnieuw gemonteerd en aangesloten.

Niet alle kronen zijn elektrisch, van oorsprong zeker niet. Velen zijn met de opkomst van het elektriciteitsnet aangepast met bedrading en fittingen. Deze bedrading en fittingen zijn vaak verouderd en voldoen niet meer aan de huidige eisen, waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Ook het aanpassen en vervangen van deze onderdelen behoort tot de activiteiten. U hoeft zelf niets te ondernemen!

 

Eind 2008 is Brink & van Keulen gestopt met het maken en restaureren van messing Kroonluchters. Het bedrijf in de Waarderpolder in Haarlem had een grote reputatie op het gebied vervaardigen en restauratie van kroonluchters en kerkkronen. Als laatste klus zijn 2 enorme kroonluchters voor de kerk in Edam gemaakt en geleverd. Hoe dit is gelopen en wat er bij komt kijken kunt u lezen in het krantenartikel wat u ziet als u hier klikt.